Miesten maantiepyöräilyn maailmanmestaruus 38 vuoden tauon jälkeen Alankomaihin 

Lukulistalle
ClosePlease login

Pyöräilyn eri lajimuotojen maailmanmestaruuskilpailuja ajetaan kahden viikon aikana Glasgowssa. Kaiken kaikkiaan eri ikäluokissa, matkoilla ja lajimuodoissa jaetaan kaksisataa maailmanmestaruutta. 

Miesten maantieajon maailmanmestaruus ratkaistiin 271 kilometrin kilpailussa, jonka aikana kertyi 3570 nousumetriä. 

Kilpailu alkoi Edinburghista ja saapui 120 kilometrin jälkeen Glasgowiin, jossa ajettiin kymmenen kierrosta 14 kilometrin mittaisella mutkaisella kaupunkiosuudella. Radalla kertyi kymmenen kierroksen aikana yhteensä yli viisisataa 90-asteen käännöstä. 

Suosikkeina vaikeiden kisojen erikoismiehet 

Arvokisoissa pyöräilijät ajavat enintään yhdeksän hengen maajoukkueissa, kun muissa kilpailuissa vastakkain ovat monikansalliset tallit.  

Viime vuoden voittaja, Remco Evenepoel, ajoi väkivahvassa Belgian joukkueessa, jota tähdittivät myös monipuolinen Wout van Aert ja Ranskan ympäriajon kirikilpailun voittanut Jasper Philipsen. Evenepoelin odotettiin pyrkivän irtiottoon ensimmäisenä ja Philipsen olisi joukkueen viimeinen kortti, jos kilpailu päättyisi massakiriin. 

“Pitkä ja raskas reitti sopii minulle. Ei ole salaisuus, että aikainen irtiotto voi ehtiä maaliin ensimmäisenä tänään”, Evenepoel sanoi ennen lähtöä. 

Hollantilainen Mathieu van der Poel ja tanskalainen Mads Pedersen olivat myös kilpailun kärkinimiä. Molemmat olivat vahvoja vaativilla reiteillä yksipäiväisissä kilpailuissa, joissa sää asetti lisähaasteen. Ranskalaisten kandidaatteja olivat Christophe Laporte ja Julian Alaphilippe

“Emme voi sanoa, että olemme vahvin joukkue, on myös viisi muuta maata, joilla tulee olemaan vahva rooli kilpailussa”, Mads Pedersen sanoi. 

Myös Ranskan ympäriajossa toiseksi sijoittunut slovenialainen Tadej Pogačar oli vakava voittajaehdokas. Slovenian joukkueesta puuttui kuitenkin kaksi vahvaa ajajaa, Puolan ympäriajon juuri voittanut Matej Mohorič ja Primož Roglič

Kotiyleisön harmiksi teknisesti taitava Tom Pidcock ei osallistunut maantiekilpailuun vaan keskittyi maastopyöräilyn eri lajimuotoihin. 

Kilpailussa ei ollut osallistujia Suomesta. Vatikaania sen sijaan edusti entinen ammattilainen ja hollantilainen 40-vuotias Rien Schuurhuis, joka näyttäytyi kilpailun alussa kolmen ajajan takaa-ajoryhmässä. 

Protesti keskeyttää kilpailun 

Noin 80 kilometriä lähdöstä kilpailu keskeytyi yli puoleksi tunniksi reitin sulkeneiden protestoijien takia. Mielenosoittajille ei luonnollisesti annettu televisioaikaa. Noin 16 asteen lämpötilassa, mutta onneksi kuivassa säässä, ajajilla alkoi tulla viileä. 

Kun kilpailu vihdoin käynnistyi uudelleen, yhdeksän ajajan irtiotolle palautettiin noin seitsemän minuutin ero. Ajajat saapuivat pian reitin pisimpään nousuun Crow Roadille. Erityisesti Belgian ja Australian joukkueet vetivät pääjoukkoa ja Glasgowin kaupunkiradalle saavuttaessa irtioton ero oli kutistunut noin neljään minuuttiin. 

Iso-Britannian Fred Wright, Tanskan Kasper Asgren ja Ranskan Christophe Laporte tippuivat kilpailusta noin sata kilometriä ennen maalia. Samalla sekä Remco Evenepoel, Tadej Pogačar että Mathieu van der Poel koettivat jalkojaan hyökkäyksillä. 

Voitto uhkaa kaatua mutkassa 

80 kilometriä ennen maalia kilpailun kärjessä oli enää jäljellä noin kolmekymmentä ajajaa ja sadekuurot alkoivat kastella Edinburghin katuja.  

Italian Alberto Bettiol yllätti kärjessä ajaneen pienen ryhmän ja piti sitkeästi noin 20 sekunnin eron seuraaviin. Takaa-ajajina olivat neljä ennakkosuosikkia: Pogačar, van der Poel, Pedersen ja van Aert. Evenepoel oli hyytynyt kilometrejä aikaisemmin. 

Märillä ja mutkaisilla kaduilla yksinäisen ajajan oli suhteellisen helppoa pysytellä karkuteillä. 

24 kilometriä ennen maalia Bettiol tuli mäessä selkä edellä vastaan. Cyclocrossin moninkertainen maailmanmestari, van der Poel, teki samassa ylämäessä räjähtävän iskun ja repi nopeasti 30 sekunnin eron.  

Kahdeksan kilometriä myöhemmin van der Poel liukui käännöksessä pitkin märkää katua ja rikkoi toisen kengistään. Repeytynein vaattein hän oli kuitenkin nopeasti takaisin pyörän päällä. Viimeisellä kierroksella van der Poelin johto kasvoi lähes kahteen minuuttiin, kun takana tuleva kolmikko tarkkaili toisiaan hopeamitalia silmällä pitäen. 

Yli kuusi tuntia kilpailun alkamisesta Van der Poel ajoi maaliin voittajana. Van Aert teki ratkaisun hyvissä ajoin ennen maalia ja tuli toiseksi. Pogačar päihitti kirivahvan Pedersenin maaliviivalla. 

“Tämä on luultavasti raskain kilpailu, jonka olen ajanut. En tykännyt radasta. Se oli vain liikaa”, latvialainen Krists Neilands kommentoi olosuhteita. 

Lähes kahdestasadasta pyöräilijästä vain noin neljäsosa selvisi maaliin. 

“Tämä oli yksi viimeisistä tavoitteistani pyöräilyssä ja on yksi suurimmista voitoista maantiellä. Kun näin, ettei kukaan seurannut minua, se antoi minulle voimaa. En ottanut mielestäni riskejä, mutta jostain syystä kaaduin. Se tekee voitosta vielä makeamman”, van der Poel kommentoi voittoaan. 

Lopputulokset 

1. Mathieu van der Poel, NL 

2. Wout van Aert, BEL 

3. Tadej Pogačar, SLO 

4. Mads Pedersen, DEN 

5. Stefan Küng, SUI 

6. Jasper Styuven, BEL 

7. Matthew Dinham, AUS 

8. Toms Skujins, LAT 

9. Tiesj Benoot, BEL 

10. Alberto Bettiol, ITA 

Teksti Antti Leinonen Kuva Shutterstock/All Over Press

Vastaa