Pyöräreitti: Nautiskellen Ahvenanmaalla

Taukopaikka
Kohokohta
Reittipiste
Klikkaa symboleita saadaksesi lisätietoja.
GPX Kartta: Ahvenanmaa reitti 1
GPX Kartta: Ahvenanmaa reitti 2
Lukulistalle
ClosePlease login

Vain sadan kilometrin päässä Suomen rannikolta voi päästä ulkomaiseen tunnelmaan. Manner-Ahvenanmaan teillä on rauhallista ja maisemat hivelevät silmiä.

Tämä lenkki on mannersuomalaiselle silkkaa silmäkarkkia. Sen maasto on loivapiirteistä ja ympäristö muistuttaa Ruotsin Vänern- ja Vättern-järvien seutuja. Kauniit, punaiset puutalot hyvin hoidettuine puutarhoineen kohottavat söpöysvaikutelman huippuunsa.

Ahvenanmaalla ajellessa tuntuu melkein siltä, kuin Lasse Mårtenson voisi koska tahansa ilmestyä kulman takaa leppoisasti laulellen. Mielikuva menee metsään vain osittain, sillä Skarpnåtössä on aikanaan kuvattu Myrskyluodon Maija -sarjaa, johon hän sävelsi musiikin.

Lenkin varrella teitä reunustavat useat omenatarhat, ja kun Pålsbölessä näkyviin tulevat yhtä aikaa Finströmin kirkko sekä omenapuiden rivit, maisema alkaa vaikuttaa jo keskieurooppalaiselta. Keskikesällä ajatuksen Pohjoismaihin palauttavat siellä täällä näkyvät juhannussalot. Idylliseen maisemaan kuuluvat myös lukuisat myllyt ja tien pientareella kukkivat mesiangervot.

Vaikka reitti on kuvankaunis, sen varrella ei rantamaisemista pääse nauttimaan niin usein kuin kartasta katsomalla voisi päätellä. Monin paikoin rannan ja tien välissä kasvaa sen verran metsää, ettei vesille kuikuilu aivan onnistu. Liikenne on kuitenkin hyvin rauhallista, eikä pyöräretkeilijöitäkään ole ruuhkaksi asti. Pyöräilijöiden iloksi risteyksiin on pystytetty opaskylttejä, jotka kertovat välimatkan seuraavaan kylään.

Matkan varrelta löytyy myös useita pieniä mökkikyliä ja muita majoitusvaihtoehtoja polkijalle. Kevyenliikenteenväyliä näillä teillä on vain vähän, mutta teiden kunto muuten on vähintään kohtalainen. Getassa asvaltti on varsin uutta.

 

Pyöräreitti: Nautiskellen Ahvenanmaalla

PITUUS

  • 56 km (pidempi versio 75 km)

KOHOKOHDAT

Skarpnåtön kotiseutumuseossa voi haistella 1700-luvun alun ahvenanmaalaistunnelmaa. Hyvin säilyneellä tilalla on kuvattu Myrskyluodon Maija -elokuvan kohtauksia.

Muista myös Stallhagenin panimo Godbyn ja Grelsbyn puolivälissä. Panimoon voi tutustua kiertokäynnillä tai piipahtamalla sen mainioon krouviin nauttimaan päivän menusta. Myös panimon tuotteita tarjoileva oluthanarivistö on maininnan väärtti. Samassa pihapiirissä toimii lisäksi kesäteatteri.

Pidempi reittivaihtoehto liippaa hyvin läheltä Kastelholman 1300-luvulta peräisin olevaa linnaa, Ahvenanmaan ainoaa keskiaikaista linnoitusta. Sen vierestä löytyy vielä Smakbyn ravintola, kauppa ja tislaamo. Nähtävää siis riittää myös tien sivussa.

TAUKOPAIKAT

Ennen Getan lossirantaa voit poiketa Soltunan kahvilaravintolaan nauttimaan esimerkiksi ahvenanmaalaista pannukakkua. Svartsmarassa sijaitsee lisäksi lammastilan yhteydessä oleva kesäkahvila. Godbyssä on useita ruokakauppoja ja Hammarlandin kirkon lähellä sijaitsee pieni saaristolaismarketti Hugos.

ERI VERSIOT

Jos haluat kiertää pidemmän lenkin, se onnistuu esimerkiksi jatkamalla Pålsbölestä oikealle kohti Godbytä. Kolmen kilometrin jälkeen vastaan tulee nelostien risteys, käänny siitä taas oikealle. Jatka Godbyn keskustasta vasemmalle von Knorringvägenille ja reilun kilometrin jälkeen käänny vasemmalle kakkostielle, jota pitkin kuljet vähän päälle kilometrin verran. Käänny sitten vasemmalle Kvarnbovägenille ja 1,5 kilometrin jälkeen taas vasemmalle. Tie säilyy saman nimisenä, mutta muuttuu kantatieksi 50. Jatka Saltvikin ja Ödkarbyn läpi samaa tietä vajaat 15 kilometriä, kunnes olet taas Getantien risteyksessä. Käänny siitä oikealle kohti Getaa nelostietä pitkin.

 

TEKSTI  MINNA UUSIVIRTA

Julkaistu Pyöräily & Triathlonissa 2017/3

Vastaa