Puolimaraton

Puolimaraton on hyvä tavoite kuntoilijalle. Puolimaraton onnistuu todennäköisesti ilman pitkää keskittymistä ja virittelyä, jos tavoitetta ei aseta liian korkealle.

Puolimaratonille harjoittelu lähtee järkevän tavoitteenasettelun ja motivaation tasapainosta. Se ei eroa kuntoilijalla paljoakaan maratonille harjoittelusta, vaikka matka on puolet lyhyempi. Hyvä kestävyys ja aerobinen pohja rakentavat juoksukunnon.

Jos et ole ehtinyt vielä juosta paljon, puolimaratonille kannattaa lähteä maltillisesti ja keskittyä puhtaasti peruskunnon kehittämiseen rauhallisella mutta silti vaihtelevalla juoksulla.

Tavoitteelliselle maratoonarille puolimaraton toimii hyvänä testijuoksuna 3-4 viikkoa ennen maratonia. Jos pystyy juoksemaan puolimaratonin alle 4 minuutin vauhtia, niin 3 tuntia maratonilla ei ole mahdottomuus. Tosin yksilölliset erot ovat suuria. Maratonilla kestävyys korostuu selvästi.

Puolimaraton sopii Suomen kesään hyvin. Kesähelteillä puolikkaalle tähtäävän ei ole välttämätöntä juosta pitkiä lenkkejä, vaan perusharjoittelussa tunti riittää. Siksi moni juoksija erikoistuu puolikkaisiin maratonin sijaan. Koska palautuminen on huomattavasti nopeampaa kuin maratonista, kevään, kesän ja syksyn aikana ehtii osallistua mukaviin juoksutapahtumiin useammin.