Allastreeneistä piristystä rospuuttokauteen

Lukulistalle
ClosePlease login

Rospuuttokaudella vesitreeneillä voi huoltaa lihaksia, kehittää kestävyyttä ja vahvistaa ylävartaloa.

Uinti sopii hyvin yhdistelmäharjoitteen loppuun. Juokset ensin salille, teet voima- tai lihaskuntoharjoituksen ja pulahdat altaaseen.

3 treenivinkkiä 

 

1

UI PELKÄSTÄÄN käsivedoilla. Tämä onnistuu käyttämällä käsiin laitettavia vastuslätkiä eli lättäreitä ja jaloissa käytettäviä kellukkeita eli pulliksia. 

Vastuslätkien käyttö ei ole välttämätöntä, sillä niiden tuoma lisävastus voi kipeyttää olkaniveltä. Käsillä uinti toimii myös hyvänä korvaavana harjoitteluna pahojen jalkavaivojen iskiessä.

2

VAHVISTA LONKAN seudun lihaksia liikuttamalla suorana olevaa jalkaa sivusuunnassa sekä eteen ja taakse. Samalla voit avata lonkan liikeratoja: kierrä reittä ulkokiertoon tekemällä altaassa jalkapallosta tuttua sisäteräpotkua. 

Lonkan ulkokierron hahmottaminen auttaa pitämään polven linjassa luistelussa. Kyse ei ole pelkästä voimasta, vaan liikeratojen hahmottamisesta. Tee vedessä seisten myös vartalon kiertoja.

3

KEHITÄ KESTÄVYYTTÄ ja vahvista sydäntä myös normaalia matalammilla sykkeillä. Tämä perustuu siihen, että uidessa veri palaa vaaka-asennon ja hydrostaattisen paineen ansiosta tehokkaasti laskimoita pitkin takaisin sydämeen. 

Sydän täyttyy tehokkaasti verellä joka lyönnillä, vahvistuu ja kasvaa tilavuudeltaan, vaikka syke on matala. Vastakkaisessa tapauksessa staattinen voimaliike voi kyllä nostaa sykkeen korkealle, mutta veri ei palaa tehokkaasti takaisin sydämeen. 

Lue myös:

Ensilumenladuilla ei kannata ahnehtia kilometrejä – välikaudella monipuolisuus palkitsee

Luisteluun tehoa polkemalla

Teksti Seppo Anttila Kuva Shutterstock

Hiihto 5/2019

Vastaa