Hyvä hiihtokunto vaatii taitavaa perusharjoittelua

Hyvä hiihtokunto rakentuu ajatellulla perusharjoittelulla.
Kuva Ari J. Hyytiäinen
Lukulistalle
ClosePlease login

Hiihdossa tehotreenien osuus on alle kymmenen prosenttia, joten myös kuntoilija voi parantaa harjoittelun laatua eniten huolellisella perusharjoittelulla. Hyvä hiihtokunto rakentuu parhaiten, kun ajatus on mukana joka lenkillä. Kilometrien keräily huonolla tekniikalla on kehittymisen kannalta hukkaan heitettyä aikaa.

Konkarivalmentaja Heikki Pusan mielestä hiihdon tehoharjoittelun ihannoinnissa unohtuu helposti se, että juuri huolellisesti keskittyen ja pitkäjänteisesti toteutettu perusharjoittelu kehittää kestävyyttä ja hiihtotekniikkaa. Hänen mielestään laadusta puhutaan vain kovien tehoharjoitusten osalta, vaikka ne muodostavat todella pienen osan kokonaisuudesta.

Pusa on vakuuttunut, että juuri perusharjoittelussa ja siihen suhtautumisessa on eniten kehitettävää. Oikein toteutettu huolellinen perusharjoittelu kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön rinnalla myös hermo-lihasjärjestelmää ja hiihtotekniikkaa. Jokainen toisto kannattaa tehdä hyvin.

Hyvä hiihtokunto – hiihdon laatu ja teho eivät ole synonyymeja

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa