Tehokas tasatyöntö vaatii taka- ja etuketjuun voimaa

Tehokas tasatyöntö
Lukulistalle
ClosePlease login

Tehokas tasatyöntö vaatii voimaa koko vartaloon ja varsinkin yläselkään. Keskivartalon ja lantion alueen hyvä suorituskyky tehostaa tasatyöntöä ja voi vähentää alttiutta selkäoireisiin.

Tasatyöntö on nopein perinteisen hiihtotavan tekniikka tasaisissa maastonkohdissa sekä loivissa ala- ja ylämäissä. Pitkien matkojen huippuhiihtäjät etenevät koko matkan tasatyönnöllä ilman pitovoiteita, ja hiihdon normaalimatkoilla arvokisaratojen vaativilla nousuilla varmistetaan se, että huippuhiihtäjät joutuvat käyttämään myös vuorohiihtoa ja pitovoiteita.

Myös vapaan wassberg-tekniikka perustuu tehokkaaseen tasatyöntöön, jossa liikeradat ja voimantuotto ovat samantyyppisiä kuin lyhyemmillä perinteisen sauvoilla. Teknisesti hyvällä tasatyönnöllä hiihtäjä luo wassbergissa edellytykset tehokkaalle luistelupotkulle.

Mitä parempi keskivartalon, lantion ja yläraajojen suorituskyky on ja mitä tehokkaampi työntötekniikka, sitä jyrkemmässä ylämäessä tasatyöntö säilyy perinteisen nopeimpana etenemismuotona.

Alaselän erilaiset kiputilat ovat nykyään verrattain yleisiä myös kilpatason maastohiihtäjillä, vaikka heidän hiihtotekniikkaansa ja keskivartalon suorituskykyään pidetään keskimäärin hyvänä. Lihastoiminnan ja tekniikan puutteet vaikeuttavat kuitenkin hyvän hiihtotekniikan ylläpitämistä ja lisäävät kudoskuormitusta selän alueella.

Lantion ja keskivartalon hyvä liikerytmi ja lihasvoimatasoja parantaminen vähentävät alaselän kiputiloja.

Painopiste eteen hallitusti

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa