Jäntevyyttä askeleeseen – 6 koordinaatioliikettä (video)

Lukulistalle
ClosePlease login
Lukulistalle
ClosePlease login

Pikajuoksijoiden suosimat koordinaatioliikkeet ovat hyödyllisiä myös kestävyysjuoksijalle. Niiden avulla voit kehittää nopeutta, tekniikkaa ja lajinomaista voimaa. Opettele viisi koordinaatioiden perusliikettä.

Koordinaatioliikkeet ovat tärkeä osa nopeusharjoittelua. Siksi niitä kutsutaankin myös pikajuoksuliikkeiksi.

Koordinaatiot kehittävät ensisijaisesti hermoston toimintaa, joka säätelee lihastyötä ja voiman käyttöä. Pikajuoksuliikkeet ovat siten erinomaista taitoharjoittelua juoksijalle ja antavat hermostollista vastapainoa runsaalle aineenvaihduntaa ja kestävyyttä rakentavalle hitaalle juoksulle.

Koordinaatiot kehittävät lajinomaista voimaa ja kudosten jäntevyyttä. Voima osuu juuri oikeisiin juoksulihaksiin, ja liikkeet kehittävät myös kudosten kestävyyttä ja elastisuutta. Lue lisää Juoksijan numerosta 5/2019.

Pikajuoksuliikkeet ovat tekniikkaharjoittelua, koska ne opettavat tekemään suoraviivaisia liikkeitä jaloilla ja käsillä. Liikkeissä korostuu myös juoksuasennon ja -ryhdin ylläpito.

Oikein tehtynä koordinaatioliikkeet kohdistuvat pohkeisiin ja nilkkoihin sekä pakaroihin, lantioon ja keskivartaloon. Kaikki liikkeet tehdään pääsääntöisesti päkiöiden varassa, jolloin myös keskivartalo pysyy ryhdikkäänä ja vakaana. Kädet ovat aktiivisia ja rytmittävät liikettä, mutta muuten ylävartalo on mahdollisimman rentona.

Teksti Ari Paunonen  Video Pena Rekiranta   

Malli videolla Eveliina Määttänen