Nopeusharjoittelu

Nopeusharjoittelu sopii kaikkien urheilulajien apuharjoitteeksi. Kestävyysjuoksijalla nopeusharjoittelu parantaa juoksutekniikkaa ja lajinomaista voimaa.

 

Uskomus, että nopeus on vain geeneissä, ei pidä paikkaansa. Toki nopeiden lihassolujen määrällä on vaikutusta, mutta nopeus kehittyy harjoittelun tuloksena samoin kuin aerobinen kunto pidemmillä juoksulenkeillä. Nopeus on erittäin katoavaista. Iän myötä nopeus heikkenee, ja jos nopeusharjoitteita ei tehdä, voi vauhti hidastua rajusti.

Nopeuden parantamiseksi tarvitaan kovavauhtista juoksua, mutta sitä voidaan kehittää myös parantamalla nopean juoksun edellytyksiä, joita ovat hyvä lihaskunto, hermoston toiminta, lihasten rentous sekä riittävä liikelaajuus.

Nopeusharjoittelussa käytetään tasaista ja pitäväpintaista alustaa. Lenkkitossut ja hyvä pintainen hiekkakenttä tai nurmikko käyvät mainiosti.

Nopeusharjoitteluun kuuluu aina perusteellinen lämmittely. Hyvä verryttely ja lihasten lämpö parantavat lihasten vireyttä. Ne vähentävät myös vammariskiä. Pyri tekemään nopeusharjoittelu aina lämpimässä säässä. Talvella sisähallit sopivat mainiosti nopeusharjoitteluun.