Janne Holmén: TV-kovan tuplapäivä – oppia naapurimaista

Lukulistalle
ClosePlease login

Viime vuosi oli erittäin onnistunut pohjoismaiselle juoksulle. Voisimmeko oppia jotain ruotsalaisten ja norjalaisten harjoittelusta?

Dohan MM-kisoissa miesten 1 500 metrin finalisteista puolet oli eurooppalaisia. Ei siis ole enää mitään hyvää tekosyytä, etteivätkö suomalaisetkin pystyisi tavoittelemaan maailman huippua kestävyysjuoksussa.

Vaikka norjalaisten toiveet MM-kisojen kestävyysjuoksumitaleista kariutuivatkin, he osoittivat kuuluvansa edelleen maailman eliittiin. Se tosiasia, että 19-vuotiaan Jakob Ingebrigtsenin neljäs ja viides sija Dohan MM-kisoissa katsottiin melkein epäonnistumiseksi, johtuu pelkästään siitä, että hänen viimeaikaiset hienot juoksut ovat saaneet aikaan liiankin suuria odotuksia.

Ingebrigtsenin veljestrion menestys on herättänyt kiinnostusta heidän harjoitusmenetelmiään kohtaan. Ruotsalaisen Kalle Berglundin harjoittelussa on ollut viime aikoina runsaasti samoja piirteitä kuin Ingebrigtsenien ohjelmissa. Lopputuloksena oli, että Berglund juoksi Dohan MM-kisojen 1 500 metrin finaalissa yhdeksänneksi uudella hienolla maansa ennätyksellä 3.33,70.

Berglund ja hänen valmentajansa Janne Bengtsson ovat konsultoineet norjalaisen fysiologin Leif Inge Tjeltan kanssa, joka on ollut myös Ingebrigtsenien harjoittelun taustalla. Kun valmentaja Gjert Ingebrigtsen sai tietää tästä Ruotsin tiedotusvälineiden kautta Dohan MM-kisoissa, hän oli hyvin närkästynyt ja syytti Tjeltaa luottamuksellisten tietojen väärinkäytöstä.

Todennäköisesti kysymyksessä on vain väärinkäsitys, ja Tjelta on vain puhunut yleisistä harjoittelun periaatteista. Kalle Berglund puolestaan kertoi, ettei hänellä ei ole aavistustakaan kuinka Ingebrigtsenit harjoittelevat esimerkiksi kesällä.

Dubbeltröskelin päivä

Kalle Berglund ja hänen valmentajansa ovat kuitenkin olleet kiinnostuneita norjalaismallisesta peruskuntoharjoittelusta ja erityisesti kahden vauhtikestävyysharjoituksen päivästä. Ruotsinkielessä sillä on naseva nimi dubbeltröskel, käännettäköön se suomeksi vaikkapa tupla-vauhtikestävyys.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa