Kaikkien aikojen nopeimman Ranskan ympäriajon voitti Jonas Vingegaard

Kuva A.S.O./James Mitchell/Jacvan events
Lukulistalle
ClosePlease login

Ranskan ympäriajon kolmas viikko jatkui 178 kilometrin mittaisella etapilla Pyreneiden vuoristossa. Irtiottoon pääsi suuri ryhmä, jossa oli mukana muun muassa vihreäpaitainen Wout van Aert ja pilkkupaitainen Simon Geschke. Bora-Hansgrohen Aleksandr Vlasov uhkasi irtiotossa myös kokonaiskilpailun asetelmaa, sillä ero pääjoukkoon kasvoi yli kahdeksaan minuuttiin.

“Tällä etapilla on monta paikkaa hyökätä, katsomme yhdessä joukkueen kanssa missä kohdassa se on parasta”, Tadej Pogačar maalaili ennen etapin alkua. Ensimmäinen isku tapahtuikin jo ensimmäisessä ykköskategorian vaativassa nousussa. Kilvanajo alkoi. Jonas Vingegaard vastasi ja molemmat saivat apuajajat mukaan: Vingegaard Sepp Kussin ja Pogačar Rafal Majkan.

Vingegaard ajoi keltaisen paidan roolin mukaisesti ja seurasi sitkeästi Pogačarin iskiessä yhä uudelleen. Noin 30 kilometriä ennen maalia reitti kipusi kapeaa tietä 9,3 kilometrin mittaisen ensimmäisen kategorian nousua. Majka otti ohjat, mutta jäi pian tien sivuun teknisen ongelman takia. Pogačar jäi yksin Vingegaardin ja Kussin kanssa. Irtiotossa yhä ollut van Aert jäi odottamaan nousun päälle, ja piti huolta siitä, että pääjoukko ajoi maaliin yhdessä koossa.

Suuresta irtiottoryhmästä etapin voittoon selvisi Israel Premier Techin Hugo Hule, joka oli suoriutunut vahvasti myös 13. etapilla. Hän ajoi maalin yksin viimeiset 40 kilometriä. Takaa-ajanut Movistarin Matteo Jorgenson kaatui alamäessä, mutta kykeni jatkamaan etapin loppuun. Hule omisti etappivoiton tunteikkaasti edesmenneelle veljelleen.

UAE Emiratesin vuoro haastaa

17. etappi oli tärkeä mäkikilpailun kannalta. Siihen lukeutui kolme ensimmäisen kategorian nousua. Kokonaiskilpailun kannalta dramaattista oli tieto siitä, että UAE Emiratesin Rafal Majkan oli loukannut reitensä pyörän ketjun katkettua äkisti ylämäessä. Myös tallikaveri Marc Soler joutui jättämään kilpailun jäätyään aikarajan ulkopuolelle vatsavaivojen takia. Pogačarilla oli siis jäljellä ainoastaan kolme apuajajaa.

Etapin tasamaaosuudelle sijoitetussa välikirissä Wout van Aert varmisti vihreän paidan. UAE Emirates otti kuitenkin ohjat nousuissa ja kärkiajajien ryhmä otti irtiotossa olleita yksi kerrallaan kiinni. Nairo Quintanan ja Geraint Thomasin lisäksi myös Vingegaardin apuajajat, van Aert ja Kuss, joutuivat antamaan periksi.

Viimeiseen seitsemän kilometrin nousuun Vingegaard seurasi Pogačaria. Vauhdinpitäjänä toimi Brandon McNulty. Maali odotti kuudentoista prosentin nousun päällä. Vuorikiipeilystä tuli Vingegaardin ja Pogačarin kaksinkamppailu. Vingegaard teki aloitteen. Pogačarin kasvoilla vilahti irvistys, mutta ehti maaliin ensimmäisenä ja onnistui kaventamaan aikaeroa kilpailua johtaneeseen Vingegaardiin neljä sekuntia. Kokonaiskilpailussa kolmantena ollut Thomas saapui maaliin yli minuutin myöhemmin. Vingegaard ja Pogačar kipusivat viimeisen nousun uskomattomat kaksi minuuttia nopeammin kuin Marco Pantani ja Jan Ullrich vuonna 1997.

Lukulistalle
ClosePlease login

“Meitä oli vain neljä. Voimme olla tämän päivän voitosta ylpeitä. Huomenna on taas uusi mahdollisuus. Annoin aivan kaikkeni. Tiesin, että minun on voitettava. McNulty asetti uskomattoman vauhdin nousussa ja teki mahtavan työn. Olen optimistinen, että pystyn vielä voittamaan ympäriajon”, Pogačar iloitsi etappivoittoaan ja kymmenen sekunnin aikabonusta.

Joukkuetaktiikka ratkaisee kilpailun

Pogačarin viimeinen mahdollisuus kaventaa lähes kolmen ja puolen minuutin aikaeroa Vingegaardiin oli 4000 nousumetrin ja 143 kilometrin vuoristoetappi. Pogačar testasi Vingegaardin päivän kuntoa jälleen useilla iskuilla. Tanskalainen ei kuitenkaan antanut periksi. Etapista tuli Jumbo-Visma joukkueen taktinen taidonnäyte ja toverillisen urheiluhengen osoitus.

Ensin Vingegaard miltei menetti pyöränsä hallinnan vauhdikkaassa alamäessä. Pogačar kiihdytti, mutta Vingegaard oli nopeasti jälleen tämän takarenkaassa. Sitten tuli Pogačarin vuoro haparoida. Hän ajoi mutkan pitkäksi, ajautui soralle ja kaatui. Keltapaitainen Vingegaard osoitti johtajana esimerkkiä ja jäi odottamaan haastajaansa. Pogačar tavoitti pian pyörittelevän Vingegaardin ja kiitti tätä kädenpuristuksella.

Jumbo-Visma tallin Sepp sulki eron päivän irtiottoporukkaan, jossa oli ollut myös van Aert.

Hautacamin nousussa van Aert laittoi jälkipolton päälle ja saattoi Vingegaardin eroon Pogačarista, joka ei enää kyennyt vastaamaan. Vingegaard ajoi yksin etapin voittoon ja Pogačar seurasi maaliin yli minuutin jäljessä. Geschken suureksi suruksi tämä menetti pilkkupaidan Vingegaardille, ja näin kaikki paidat paitsi valkoinen oli Jumbo-Visman yllä.

Lukulistalle
ClosePlease login

Ainoa ranskalainen etappivoittaja

Pyrenneitä seuranneella tasamaaetapilla saatiin vihdoin ensimmäinen ranskalainen etappivoittaja, kun Jumbo-Visman Christophe Laporte anasti voiton sprinttereiltä. Vaikka etappia oli värittänyt useat irtiotot, usea joukkue huolehti siitä, etteivät ne selvinneet loppuun saakka. Saapuminen maaliin oli kuitenkin kaoottinen, eikä kirimiesten joukkueet onnistuneet kontrolloimaan kilpailua. Laporte onnistui karkaamaan pääjoukosta alle kilometri ennen maaliviivaa, käytti kiinni jäävää irtiottoa hyväkseen ja kiri kaukaa maaliin.

Ennen viimeistä Pariisiin päättyvää ajettiin 40 kilometrin aika-ajo, joka oli pisin kahdeksaan vuoteen. Ensin aika-ajon maailmanmestari Filipo Ganna kellotti kovan ajan, mutta van Aert ajoi 42 sekuntia nopeammin 51 kilometrin keskituntinopeutta. Gannan ja van Aertin väliin ehtivät myös Vingegaard ja Pogačar.

“Tämä tarkoittaa kaikkea. Tämä on suurin saavutus pyöräilyssä. Olen vain niin onnellinen ja ylpeä. Koko joukkue on todella mahtava, meillä on jotain erityistä tässä joukkueessa ja olemme kaikki onnellisia toisten onnistumisista”, Vingegaard kommentoi varmistunutta kokonaiskilpailun voittoaan.

Viimeisen etapin maaliin, Champs-Elyseelle, tultiin tuttujen rituaalien saattelemana. Viiteen ajajaan kutistunut Jumbo-Visman joukkue nautti lasilliset shampanjaa ennen varsinaisen kilvanajon käynnistymistä. Mukulakivillä belgialainen Jasper Philipsen kiri sprinttereiden arvostamaan etappivoittoon.

Historian nopein Ranskan ympäriajo

Tämänvuotinen Ranskan ympäriajo jää mieleen useasta yksityiskohdasta. Jokainen etappi oli täynnä kilpailua. Suurin osa etapeista päättyi aikaisemmin kuin kilpailun järjestäjät uskalsivat arvioissaan odottaa. 42 kilometrin keskituntinopeudella ympäriajosta tuli kaikkien aikojen nopein Ranskan ympäriajo.

Vaikka Vingegaard oli kilpailun voittaja, hänen joukkuetoveri van Aert oli ehkäpä kilpailun sankari. Hän ei pelkästään voittanut kirikilpailua ylivoimaisesti, vaan oli myös viides mäkikilpailussa, voitti kolme etappia ja valittiin kilpailun hyökkäävimmäksi ajajaksi. Tärkeimäpnä kaikesta hän oli aina auttamassa Vingegaardia. Hyvä joukkue ja rohkea taktikointi vei kokonaiskilpailun voiton ennakkosuosikilta.

Mieleenpainuvaa oli myös kilpailun alku Tanskassa, missä yleisön paljous ja innokas kannustus oli käsinkosketeltavaa. Tanskalaispyöräilijöiden menestys toi maalle neljä etappivoittoa. Ranskan ympäriajo oli myös taattu jännitysnäytelmä, kun kilpailun voittajaksi yltänyt tanskalainen Vingegaard ja slovenialainen Pogacar kamppailivat voitosta hyökkäävällä ajotyylillä ja vajaalukuisten joukkuedeinsa tukemana.

Tour de France lopputulokset

Kokonaiskilpailu, aika

1. Jonas Vingegaard, 79h 33’ 20”

2. Tadej Pogačarr, +2’ 43”

3. Geraint Thomas, +7’ 22”

4. David Gaudu, +13’ 39”

5. Aleksadr Vlasov, 15’ 46”

Kirikilpailu, pisteet

1. Wout van Aert, 480

2. Jasper Philipsen, 286

3. Tadej Pogačar, 250

4. Christophe Laporte, 171

5. Fabio Jakobsen, 159

Mäkikilpailu, pisteet

1. Jonas Vingegaard, 72

2. Simon Geschke, 65

3. Giulio Ciccone, 61

4. Tadej Pogačar, 61

5. Wout van Aert, 59

Joukkuekilpailu, aika

1. Inos Grenadiers, 239h 03’

2. Groupama-FDJ, +37’ 33”’

3. Jumbo-Visma, +44’ 54”

4. Bora-Hansgrohe, +1h 48’

5. Movistar, +2h 11’

Lue myös:

Ranskan ympäriajon toinen viikko päättyi Jumbo-Visman epäonneen

Ranskan ympäriajon ensimmäinen viikko: Tanskan tasamailta Sveitsin vuoristoon

Teksti Antti Leinonen

 

Vastaa