Bioracerin Protolab viilaa sekunteja vaatteilla

Bioracerin Protolab
Vaategurun puheilla. Bioracerin Protolabin vetäjä Sam Ratajczak saa kehittää nopeampia vaatteita ilman budjettirajoitteita.
Lukulistalle
ClosePlease login

Bioracerin Protolab kehittää olympialaisiin asuja, jotka auttavat urheilijaa etenemään kovempaa. Olympiadin eli neljän vuoden mittainen kehityssykli tuo pitkäjänteisyyttä. 

Iho tai tasainen kankaan pinta ei ole nopein, sillä ne karkottavat ilmavirran urheilijasta ja jättävät hänen taakseen hidastavan alipaineen. Sopivat kohokuviot taas saavat ilman pysymään pidempään urheilijan asulla. Protolabin vetäjä Sam Ratajczak kehittää vaatteita, joissa urheilijan taakse muodostuva imu olisi mahdollisimman pieni.

Vauhtilajeissa ihonmyötäiset asut ovat olleet pitkään vakiovaruste, jotta vaate ei turhaan jarruttaisi ilman halkomista. Pyöräilyssä kehitystä rajoittavat kansainvälisen pyöräliitto UCI:n säännöt. Aerodynamiikan parantamista tavoittelevat asut ovat nykyisin kiellettyjä.

Bioracer kehuu tuoneensa triathloniin hauiksen peittävät hihat. Ne havaittiin tuulitunnelissa hihatonta toppia nopeammaksi. Hihapukujen ensimmäisiä käyttäjiä oli belgialainen Marino Vanhoenacker. Hän on voittanut 17 pitkän matkan Ironman-kisaa, enemmän kuin kukaan muu mies.

Kuumuus kuriin

Sam Ratajczak esittelee muutakin kuin aerodynamiikkaa. Tokion kisat käydään todennäköisesti kuumassa ja kosteassa säässä. Bioracer tekee urheilijalle helpotusta asuun kiinnitetyistä grafeeniviivoista, jotka ohjaavat lämpöenergiaa iholta ilmaan.

– Kehon sisälämpöä mittaavan nieltävän pillerin avulla olemme mitanneet jopa 0,5 °C matalampia lukuja. Ero on huomattava, sillä skaala ihmisen ylikuumenemiseen on vain kolme astetta, Ratajczak sanoo.

Osa kangasmateriaaleista imee vettä vain vähän. Toisessa ääripäässä on kehon viilentämiseen tehty pyyhkeestä keksitty kaistale. Kuumassa kisassa kaistale voidaan kastella jääkylmällä vedellä huoltopisteellä, ja viilentävä vaikutus säilyy runsaasti kosteutta imevässä kankaassa pitkään.

Parhaillaan Bioracer kehittää keinokuituisten kankaiden yhdistämistä. Sauman pitäisi olla kestävämpi, mukavampi iholla, ilmanvastukseltaan pienempi sekä mahdollistaa uudenlaisia kangastyyppien liitoksia.

Venyy ja paukkuu. Kone testaa pyöräilyhousujen pehmusteen kestävyyttä. Osassa Bioracerin malleista pehmuste on siirretty vaatteen ulkopinnalle mukavuussyistä.

Perinteinen tikkaus heikentää sauman kestävyyttä etenkin muovista valmistetuissa kankaissa. Neulan ja langan tilalle keksittiin kankaiden liittäminen ultraäänellä sekä sauman vahvistaminen teippauksella.

Haasteeksi osoittautui sopivan liiman löytäminen, jotta kokonaisuus kestäisi kehonmyötäisen urheiluvaatteen venytyksen, jatkuvat liikkeet sekä pesukoneen. Ratajczakin mukaan tikkauksen voittava ratkaisu kuitenkin löydettiin ja sitä testataan parhaillaan.

Urheilijoille kehitettävät uutuudet tulevat aikanaan tilattaviksi myös harrastajille. Bioracerin tuotanto on suunniteltu tilaustuotteisiin, ja jopa yksittäiseen kisaan kohdennettu täsmävaate onnistuu.

Täsmävaatteen tehtaalla

Tilausvaatteita valmistavan Bioracerin ompelukoneista vain muutama tikitti lokakuussa. Seurojen tilaukset tuovat vilskeen yleensä kevääksi.

Kisa-asun teko alkaa mallin ja jopa sen ominaisuuksien valinnalla. Olosuhteiden lisäksi voidaan huomioida tilaaja. Esimerkiksi triathlonistilla on erilaiset tarpeet pehmusteelle riippuen siitä, onko hän kahdeksan tunnin kisaan tähtäävä ammattilainen vai 15 tunnin harrastaja.

Väritys tulee joko asiakkaalta tai hänen toiveidensa mukaisesti Bioracerin ulkoasutiimiltä. Vaatteen varsinainen valmistus alkaa tulostimelta. Se ruiskuttaa suurelle arkille värit asun jokaista kaistaletta varten. Niitä on helposti kymmeniä.

Tekninen urheiluvaate tarkoittaa yleensä muovia. Bioracer ei toistaiseksi käytä kankaissaan lainkaan kierrätettyä ainesta. Toisaalta yhtiön valmiiden vaatteiden hävikki on todella pieni, sillä 93 prosenttia asujen liiketoiminnasta kertyy asiakkaan täsmätilauksista.

Niitä tekevät seurat ja joukkueet sekä väljemmät harrastusporukat. Tilaamista helpottaa nettipalvelu, jonne seuralaiset tallentavat omat tietonsa ja tilauksensa. Tietojen syöttämisen jälkeen jatkotilausten teko nopeutuu.

Jopa mustan vaatteen kangas on aluksi valkoinen. Värit tartutetaan tulostetulta paperilta lycralle ja muille kuiduille yli 200 °C-asteen lämmössä. Värjätty kangas ajetaan tietokoneohjattuun leikkuriin, jonka terien vauhti ja humina pitävät ainakin tekniikasta kiinnostuneen katsojan otteessaan.

Valkoinen kangas sai tulosteelta tummat värit ja Pyöräily+Triathlonin logon.

Sitten alkaa käsityö. Belgialaiset ompelukonetaiturit tarttuvat kangaspakkaan. Kaistaleet kiinnittyvät vielä valtaosin langalla, mutta tulevaisuudessa neulan korvaavat ainakin osassa tuotteista ultraääni- ja teippauskone.

Tilausvaatteita valmistavan Bioracerin ompelukoneista vain muutama tikitti lokakuussa. Seurojen tilaukset tuovat vilskeen yleensä kevääksi.

Pyöräilypaidan tikkaaminen vie kokeneeltakin ammattilaiselta parikymmentä minuuttia.

Lue myös:

Haussa nopea ja kestävä ajoasento

TEKSTI JA KUVAT TOMI SAVOLAINEN 

Pyöräily+Triathlon 1/2020

 

Vastaa