Ravintorikkaat superriisit

superriisit
Lukulistalle
ClosePlease login

Riisit ovat kestävyysurheilijalle erinomainen hiilihydraattien lähde.

Riisilajikkeita on yllättävän paljon, yli 40 000, ja muutamilla niistä on erityisen hyviä ravitsemuksellisia ominaisuuksia.

MUSTA RIISI on nimestään huolimatta tummanvioletti riisilajike. Muinaisessa Kiinassa musta riisi sai lempinimen kielletty riisi, sillä sitä pidettiin niin ainutlaatuisena, että se oli kuolemantuomion uhalla kielletty muilta kuin keisariperheeltä. Mustassa riisissä on runsaasti kuitua, mineraaleja kuten rautaa, E- ja B-vitamiineja sekä valkoista riisiä reilusti enemmän proteiinia.

Musta riisi sisältää tehokkaita antioksidantteja, antosyaaneja, joita on myös muun muassa mustikoissa, marja-aroniassa ja munakoisossa – mustassa riisissä sitä on enemmän kuin mustikoissa.

Antosyaanit hidastavat solujen vanhenemista ja edistävät sydämen, verenkiertoelimistön, silmien ja aivojen terveyttä. Antosyaaneilla on myös tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia, ja ne auttavat pitämään verensokerin tasaisena. Musta riisi antaa kylläisyyden tunteen nopeasti ja pitää hyvin nälkää. Sen sisältämä C3G-antosyaani edesauttaa rasvan palamista.

Täysjyväriisit pitävät verensokerin tasaisena.

PUNAINEN RIISI on toinen kauniin värikäs ja antosyaaneja sisältävä runsaskuituinen täysjyväriisilajike. Siinä on muun muassa B6-vitamiinia sekä reilusti magnesiumia ja seleeniä. Punaisen ja mustan riisin maku on runsas ja pähkinäinen.

VILLIRIISI ei oikeastaan ole riisilajike, vaan Pohjois-Amerikassa villinä kasvava vesikasvi, mutta sen siemeniä käytetään riisin tavoin. Myös kuitupitoisella villiriisillä on voimakkaita antioksidanttisia ominaisuuksia.

Villiriisi on hyvä alfalipoiinihapon lähde. Se voi lisätä elimistön kykyä tuottaa insuliinia. Villiriisissä on runsaasti antioksidantti mangaania, jolla on tärkeä rooli aineenvaihdunnan ylläpitämisessä.

NÄIDEN AROMIKKAIDEN riisien keittoaika on melko pitkä, noin 50 minuuttia, mutta aikaa voi lyhentää jopa puoleen liottamalla riisiä muutaman tunnin etukäteen. Nämä riisit saavat jäädä rakenteeltaan hieman napakoiksi. Ne sopivat esimerkiksi lisäkkeiksi ja salaatteihin.

Resepti

Kielletty salaatti

(kahdelle)

  • 2 dl mustaa eli kiellettyä riisiä
  • 5 dl vettä
  • 100 g vuohenjuustoa
  • 10 kirsikkatomaattia
  • ½ persimoni
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • nippu tuoretta basilikaa
  • ripaus sormisuolaa
  • ripaus mustapippuria

Liota mustaa riisiä muutama tunti etukäteen ja keitä noin 25 minuuttia. Liottamatta katso keittoaika pakkauksesta. 

Laita lämmin riisi laakeaan tarjoiluastiaan ja pirskota päälle sitruunamehua, oliiviöljyä ja sormisuolaa. 

Lisää murretut juustonpalat, paloiteltu persimoni ja puolikkaat kirsikkatomaatit sekä basilikan lehdet. 

Vastaa