Akillesjännevamma ja sen hoito

Akillesjännevamma
Lukulistalle

Moni juoksija potee pitkittynyttä akillesjännevammaa. Pahinta on se, että vamma on vaikea hoidettava. Huippuortopedit ovat erimielisiä vaikeasti hoidettavien vammojen leikkaustarpeesta.

Suomessa kylmyys, kosteus ja liukkaat tiet altistavat akillesvammoille. Maailmankuulu ortopedi Sakari Orava arvioi, että myös hallien kaltevat juoksuradat ovat jaloille rasite, ja asvaltti on liian kova. Ohutpohjainen kenkä lisää vammariskejä. Jalkakirurgi Heidi Haapasalo kehottaa tarkastelemaan juoksutekniikkaa, nilkan nivelten liikkuvuutta ja säären lihasvoimaa – akilleskipupotilailla nämä ovat usein puutteelliset.

Ortopedit ovat yhtä mieltä siitä, että akilleskipu kroonistuu helposti. Usein vaivan voi torjua parin viikon juoksutauolla. Orava vahvistaa vanhan viisauden: kahden viikon paussi ei vie kuntoa. Korvaavat harjoitteet, kuten uinti, pyöräily, vesijuoksu ja hiihto, tekevät vain hyvää. Tauolla juoksija hyötyy myös venyttelystä, hieronnasta ja korotuslapusta kantapään alla. Myös kuuri tulehduskipulääkettä ja kylmähoito ovat paikallaan.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa